Smultringer

DSC_6281

Så godt! Og absolutt en av julens favoritter i vår familie. "Tørre kaker tja, men smultringer jaaaa!"
Hos oss er det svigermor som med sine kyndige hender lager deig og smultringene, med litt stekehjelp av en av sine døtre. Jeg holder meg litt unna smultgryta (respekt for ekstremt varme ting bare!) og hennes som du ser på bildene her - er bare KJEMPEGODE!!!
Hvis du er litt som meg og lurer på hvor diverse kaker og mat har sin opprinnelse fra, jeg lurte litt på smultringer her nå så fant jeg denne artikkelen her som var litt artig om julekakenes historie (du finner den her ). Når jeg leste den så kom jeg også på at jeg har lest den boken av Henry Notaker som nevnes i artikkelen også, for mange år siden (kan anbefales!). Mathistorie er spennende.
Oppskriften som jeg legger ut her er fra Melk.no da jeg ikke har turt å spørre etter svigermors oppskrift, kanskje en annen gang ;)

DSC_6286_

Du trenger til en porsjon (gir ca 60-70 smultringer)

3 stk egg375 g sukker3 dl seterrømme2 dl matfløte50 g smør750 g hvetemel½ ts malt kardemomme2 ts hornsalt

1 kg smult til steking eller nøytral olje

Slik gjør du:

Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett seterrømme, matfløte og smeltet smør.
Sikt i hvetemel, kardemomme og hornsalt. Rør deigen forsiktig sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie og sett den kaldt i noen timer eller over natten.
Bak deigen ut til en 1 cm tykk leiv på en godt melet flate. Bruk en smultringstikke til å lage ringene.
Varm smult eller nøytral olje i en gryte til 180 grader. Stek ringene lysebrune i smulten. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.



DSC_6280_

Kommentarer

Elin :-) sa…
Jag vil ha munkar munkar munkar med hol i..
Elin :-) sa…
En av mine favoritter i henhold til julebakst. Det er enkelt å fryse for deretter å ta med på tur, mye energi og fett i disse, og veldig gode!
Matognatur sa…
Veldig veldig gode! og ja fin tursnacks etter matpakke for eks :)

Om meg

Om meg
Mat og Natur er en blogg om mine tre store hobbyer;
matlaging (ofte sammen med min mann),
fotografering og ut på tur.
Til daglig jobber jeg på kontor
og bloggen er mitt kreative pusterom.
Velkommen skal du være!

Fra instagram