Jordbær- og rabarbrapai

En frisk jordbær- og rabarbrapai er det vel ingen som sier nei takk til nå midt på vinteren?!
I hvert fall ikke her i huset!
Fra fryseboksen har jeg plukket fram jordbær og rabarbra fra sommeren 2016 og nå skal vi nyte de gode smakene i en
kjempegod pai som jeg fant oppskriften på hos Godt.no
Denne kan absolutt anbefales. Et par tips bare;
Lag paideigen dagen før, da blir den bra. Bruk ikke Bremyk, men helst noe hard margarin. Jeg brukte
Bremyk fordi det var det vi hadde. Jeg bestemte meg på morgenen for å lage paien som dessert til kvelden.
Jeg skar opp jordbærene i 4 og rabarbraen i ganske små terninger, dette blandes med brunt sukker.
Når jeg skulle legge fyllet i paien brukte jeg gaffel fordi det ble ganske mye væske når
bærene og rabarbraen tinte - sammen med alt sukkeret.
Selv om bildene mine ikke viser det, så laget jeg med gitter. Det var bare det at det så helt grusomt ut,
men smakte veldig bra. Den ble veldig fin og sprø, men ikke særlig fotogent for å si det sånn ;)
I hvert fall var paien kjempegod med vanilje is til - jeg lunet den litt før servering.  Helt perfecto!



jordbærrabarbrapai

Du trenger til ca 4 porsjoner

Paideig
150 g hvetemel
100 g smør kaldt, helst usaltet
50 g melis
0.5 stk egg

Paifyll
1-2 små stilker rabarbra
1/2 boks jordbærkurv med frosne eller ferske bær
1 dl brunt sukker

Start med å skylle jordbærene og rabarbraen.
Del rabarbraen i centimeterstore biter og jordbærene i fire.
Bland det sammen i en bolle med 1 dl brunt sukker
og sett det bort mens du lager deigen.
Sikt melis og mel i en bakebolle.
Kutt det kalde smøret i små terninger og ha det i bollen.
Smuldre det sammen med hendene til du har store smuler.
Ha så i egget og kna det sammen til en jevn deig.
Legg deigen i plastfolie og la avkjøl den i kjøleskap i minst en time, men aller helst over natten.
Denne deigen er nok til en 26 cm stor paiform eller 8-10 små terter.

Før du har paideigen i paiformen er det viktig å smøre den med mykt smør og drysse litt mel i.
Da vil den ikke sitte fast. Del deigen i tre deler. To av delene bruker du til bunnen og den siste delen er til paigitteret.
Press deigen urover så den er jevn overalt.
Bruk en gaffel til å prikke deigen.

Legg bakepapir over deigen og fyll på med tørkede erter eller bønner.
Dette er for at deigen skal bli stekt helt jevnt og ikke få buler eller sprekker.
Det finnes også keramiske paikuler du kan bruke til dette formålet,
men en boks tørkede erter koster rundt 10 kroner kiloen på vanlig dagligvare.
Stek deigen på 200 grader i ca 15 minutter.
Ta paideigen ut og fjern ertene og papiret og stek videre i et par minutter til den er gylden.

(PS! Jeg brukte ikke erter eller lignende, men jeg la bakepapir over når
jeg stekte de første 15 minuttene og så lot jeg den steke 5 minutter ekstra uten bakepapir)

Ha fyllet i paiskallet. Lag små pølser av resten av deigen som du presser
flate med fingrene før du legger det over paien i rutemønster.
Prøv å gjøre det så tynt som mulig der gitteret møtes så alt blir gjennomstekt.
Stek videre i 20 minutter på 200 grader.
Server gjerne med vaniljeis, vaniljekrem eller vaniljekesam.


jordbærrabarbrapai2

Kommentarer

Om meg

Om meg
Mat og Natur er en blogg om mine tre store hobbyer;
matlaging (ofte sammen med min mann),
fotografering og ut på tur.
Til daglig jobber jeg på kontor
og bloggen er mitt kreative pusterom.
Velkommen skal du være!

Fra instagram