Lihkku beivviin

sennalandet 6 sennalandet 9 sennalandet 8sennalandet 7


I dag er det 6. februar og Samefolkets dag. Eller om du vil, samenes nasjonaldag :)
Gratulerer med dagen til alle samer - lihkku beivviin!
Hvis du ikke vet så altfor mye om Samefolkets dag så kan du jo lese litt om det her hos Wikipedia.
NRK1 har forresten masse om dagen i dag også, så her er det bare å følge med og bli kunnskapsrik(ere) :)

sennnalandet 5sennalandet 4
En ting vet jeg fra oppveksten min i Finnmark er at Bidos er samenes festmat og veldig godt.
Jeg har spist det i min barndom og jeg elsker reinsdyrkjøtt.
På vei over Sennalandet en gang for noen år siden fra Alta til Hammerfest så stoppet vi fordi det skjedde
spennende saker rett bortenfor veien.
Det var masse reinsdyr i innhegning og når vi kjørte bort til de så holdt de på å flytte rein fra en
innhegning til en annen. De slaktet også, til seg selv. Akkurat det skjedde bak noen forheng slik at vi
så ikke det, men vi stod der de kom ut med slaktet og fikk lov til å ta bilder.
Det var veldig spennende. Min venninne har jobbet i barnehage der oppe for en del år siden og det var den gangen
helt vanlig å ta med seg ungene på reinslakting slik at de fikk se de faktiske tingene.
Fra min egen barndom kan jeg også huske at de slaktet dyr hjemme på småbrukene i bygda.
Det var mest sauer den gangen der hvor jeg bodde i bygda vår.
Tror jeg så rein på fjellet bare noen få ganger.

sennalandet 12sennalandet 13sennalandet 14
I hvert fall har jeg leita litt og konferert med mamma og denne oppskriften her på Bidos tror jeg at vi kan stå inne for.
Den sies å være autentisk og er veldig smakfull. Bidos lages på mange måter, både med og uten jevning.

Til 4 personer
500 gram reinkjøtt av bog eller steik
1-2 kraftbein
1,5 liter vann
2 ts salt
1 ss hvetemel, røres ut i litt kaldt vann
2 stk normalstore gulrøtter, kuttes
3 stk store poteter, i terninger

Bruning
2 ss meierismør
8 ss hvetemel

Kutt kjøttet i små biter og ha i gryten sammen med kraftbein.
Dekk kjøttet med kaldt vann, ca 1,5 liter.
Rør melet ut i litt kaldt vann og ha jevningen over kjøttet.
La kjøttet småkoke i 20-30 minutter.
Tilsett så gulrøtter og poteter og la det koke med i ca 10 minutter.
Smelt smøret og la meles brunes i.
Ha bruningen i bidosgryten og gi alt et oppkok ca 15 minutter.
Server bidos med et godt flatbrød til.

Om du ønsker andre grønnsaker i gryten så kan du selvfølgelig gjøre det, men da er det ikke lenger den ekte bidosen som er laget fra gamle dager av.
Husk at før tiden så var det mest poteter og gulrot man hadde tilgang til. Vårt overflødighetshorn av grønnsaker og krydder kom først senere.

Ha respekt for naturen de gavene den gir deg.  Ha en fin dag :)

sennalandet 11 sennalandet 10Sennalandet 1

Kommentarer

Finnmark er like flatt som Jæren ser jeg, men jeg har aldri vært på vidda. Kun i Alta. Og veien så lang og rett at man kunne tro det ar i USA
Matognatur sa…
akkurat Sennalandet er paddeflatt ja ... jeg også fikk den følelsen av at det var USA, men ikke ellers vil jeg påstå. Det er fjell og dype daler. Alta canyon for eks... eller dra ut mot Øksfjord og se de taggete høye fjellene og Øksfjordjøkulen :) Seiland med Seilandsbreen og så har vi vidda da... fine vakre vidda.
Nei nå får jeg hjemlengsel (og radioen spiller en joik akkurat nå også da) :)
Shanna sa…
Visste ikke at du var fra Finnmark! Bor du der nå? Har aldri vært der før, men det er et sted jeg ha lyst å besøke, ser for meg at det er mye gode råvarer og god mat der :D
Matognatur sa…
Jada jeg er ekte finnmarking, som har flyttet ut for maaaaaaange år siden ( i tenårene). Men jeg lengter stadig vekk tilbake. Det er gode råvarer der nord hva gjelder fisk, kjøtt, bær og sopp. Grønnsaker... jeg har noen vanvittige minner om gulrøtter fra barndommen min, søte gode fingergulrøtter. Og yndlingsbærene mine er fortsatt Krøkebær (ta en neve, sug ut saften og spytt ut skallet for det er bittert!). Og yndlingsfisken min er uer og sei :)
Jeg kan også huske middager i barndommen av rype og jeg er vokst opp med pinnekjøtt som ble tørket hjemme i en diger luftekasse på verandaen. Herlig :)

Om meg

Om meg
Mat og Natur er en blogg om mine tre store hobbyer;
matlaging (ofte sammen med min mann),
fotografering og ut på tur.
Til daglig jobber jeg på kontor
og bloggen er mitt kreative pusterom.
Velkommen skal du være!

Fra instagram