Dutch baby pancake

dutch baby pancake pannekake 07dutch baby pancake pannekake 03

Dutch baby pancake eller hollandsk pannekake

om du vil. Dette var for meg en ny variant og oppskrift på en slags pannekake stekt i ovnen i jernpanne. Obs! obs! Jernpannen må ha håndtak som tåler varme for her skal hele pannen inn i stekeovnen.  Når det er sagt kan du selvfølgelig lage denne pannekaken både i muffinsformer (jeg har ikke testet dette, men det får bli mitt neste prosjekt). Hvis du søker litt på nettet så vil du finne både oppskrifter og ikke minst filmer på You tube som forteller deg hvordan. Sånn har jeg lett og søkt. Jeg har gått igjennom flere oppskrifter og studert filmer for å finne ut av dette fluffy bakverket her og landet til slutt på en oppskrift jeg syntes var lettfattelig. Har dessverre ikke funnet noen norske oppskrifter på denne pannekaken så her var det bare å brette opp armene, oversette og konvertere Farenhet til Celcius og så videre. Litt gøy er det jo også da og prøve noe helt flunkende nytt fra det store utland.
Jeg har funnet oppskrifter som både er i den søte varianten (som jeg har testet ) og også i den litt mer salte varianten med for eks stekt sopp eller skinke.  Det virker som om variantene er uendelige så her det er bare å være kreativ.
Det som er gøy med denne pannekaken er at den blåser seg opp noe vanvittig i ovnen mens den steker og så når du tar den ut så faller den sammen ... poff! (nesten) 
Den er ganske så fotogen ikke sant?! 
dutch baby pancake pannekake 01

Sunday brunch

Jeg laget min pannekake i stekeovnen og som en avslutning til påskebrunchen. Det var ganske mektig og for en norsk mage som hadde spist god lunch ble nok dette litt i overkant med både melis, bær og is til, men når det er sagt - det var jo kjempegodt!
Neste gang jeg lager dutch baby pancake så blir det nok mini pannekaker i godt smurt muffinsform (uten papir)  og jeg skal kun servere den til kaffekosen. Vi kom fram til at vaniljeis nok er det beste (nå hadde jeg kokossorbet) og bær var et absolutt must. Jeg kommer ikke til å ha så veldig mye smør i formen, det står 3 ss i oppskriften jeg brukte og det ble litt i overkant for min smak.
dutch baby pancake pannekake 04dutch baby pancake pannekake 05

Oppskrift

Ingredienser

3 ss smør (tja... jeg tar 2 neste gang)
3 egg
1.8 dl hvetemel
1.8 dl melk (denne varmer du i microen i ca 20-30 sekunder)
1 ss sukker
2 ts ren vaniljeekstrakt (jeg brukte 2 ts vaniljesukker fordi det var det jeg hadde)
en liten klype salt (jeg hadde maldon salt)
melis for å strø over til slutt (med tesil)

Slik gjør du

Stekeovnen forvarmes til 200 gr C.

Ta smøret i stekepannen som du skal bruke (obs! det må være en stekepanne som tåler å stå i ovnen)

I mellomtiden mikser du egg, melk, varm melk, sukker, vaniljeekstrakten og en klype med salt i en bolle. Mikses i ca medium fart til det ikke er klumper i røren. 
Hvis du mikser for hånd: Vispe egg og melk først til det er lysegult og ikke lenger strengete. Så tar du i mel, sukker, vanilje og saltet og pisker hardt for å få ut klumpene.

Ta på deg grillvottene og ta stekepannen forsiktig ut av ovnen. Smøret skal nå være smeltet, ta en pensel og pass på at det er smør overalt i pannen.  Hell over røren og sett stekepannen tilbake i ovnen. Stekes til pannekaken er oppblåst på midten og lys brun langs kantene, ca 20-25 minutter.
Ikke fall for fristelsen og åpne døren mens den steker... 

Ta en stekespade og legg hele pannekaken over på en rist i noen få minutter sånn at den får avkjølt seg og dampen kommer ut uten at pannekaken blir seig.
Strø over med melis når den har fått kjølt seg noe og del den i 8 biter på et serveringsfat eller en fjøl.
Serveres med det du måtte ønske av for eks oppskjært frukt, bær og is. dutch baby pancake pannekake 06dutch baby pancake pannekake 02
Har du prøvd denne typen pannekake før eller spist den i utlandet? Legg gjerne igjen en kommentar for det hadde vært spennende å høre hva andre synes. Evt om du har en oppskrift?

Linktips:
I mitt forrige innlegg skriver jeg om Søndagsmarked og frokost ved Seinen. Bli med meg til Paris da vel :)

Kommentarer

Dette har jeg aldri hørt om tidligere. Jeg liker jo slikt, dess mektigere jo bedre:))
Matognatur sa…
Ja da er dette kaken for deg Ingrid! jeg kunne godt tenkt meg å teste ut den her også faktisk, med sjokolade i : http://localmilkblog.com/2016/02/buttermilk-white-chocolate-dutch-baby.html
og å lage buttermilk skal visst være lett. Man tar like mye melk som oppskriften sier, tar i sitron og så lar man det stå i 5 minutter. Fant oppskrift på det her: https://houseoftreats.org/slik-lager-du-buttermilk/

Om meg

Om meg
Mat og Natur er en blogg om mine tre store hobbyer;
matlaging (ofte sammen med min mann),
fotografering og ut på tur.
Til daglig jobber jeg på kontor
og bloggen er mitt kreative pusterom.
Velkommen skal du være!

Fra instagram