Rabarbrais med kjeks

Hjemmelaget rabarbara is med sitronkjeks

Det er rabarbrasesong og instagram, matbloggere og andre bloggere, facebook matsider og så videre bugner av rabarbraoppskrifter. 
Det er veldig mye paier og kaker, så derfor tenkte jeg å slå et slag for iskrem i stedet for.  Hjemmelaget rabarbra is med kjeks til er en favoritt hjemme hos oss. Friskt og godt! 

Du trenger ikke ismaskin for å lage denne isen!

Jeg brukte imidlertid min lille ismaskin og det tok ca 20 minutter før isen var såpass frossen at jeg tok den over i en liten boks for frysing videre.
Skal du lage uten ismaskin må du passe på å ta den ut ca hvert 20. minutt og røre i isrøren slik at den ikke krystalliserer seg. Gjør dette til isen er helt frossen.
Oppskriften kommer fra interiørbladet Lantliv nr 5/2012 og er bare helt fantastisk god.
Så jeg sier bare at skal du lage en hjemmelaget is i sommer så må det være denne ...
Nei du merker ikke surheten fra rabaraen i det hele tatt!

rabarbrais02

Her er oppskriften:


4 porsjoner
3 rabarbarastilker
1 vaniljestang
1,5 dl farin
3 eggeplommer
3 dl creme fraische (jeg brukte light...)
Gjør slik:
1. Skjær rabararen i mindre biter. Del vaniljestangen og skrap ut frøene.
Kok rabarbra, vaniljestang og 0,5 dl sukker i 5 minutter eller til de blir helt myke. Kjøles og sil av væsken, som du setter kaldt.
2. Pisk eggeplommene og det resterende av sukkeret med mixmaster til det blir luftig. Så skal du vende inn eggefluff, rabarbara og creme fraische.
Sett dette i frysern og rør om nå og da. Det tar ca 3 timer før isen fryser.
3. Legg opp isen i skål og hell på den kjølnede rabarbarasausen. Serveres gjerne med sitronmørdeigskjeks.

Tips! Ha i flytende glukose - jeg brukte nå ca 100 ml for å unngå at isen blir beinhard. Ta den uansett opp i litt god tid før du skal servere den. Jeg liker å tine den i kjøleskapet. Tid? Du må føle deg fram ...

Sitronkjeks
Ca 50 stk (jeg halverte deigen og fikk noen store kladasker , ca 10-12 stk og jeg laget de litt rustikke i formen for å si det sånn)
4 dl hvetemel
3/4 dl farin
200 gr kaldt smør i terninger
1 eggeplomme
Finrevet skall av 2 vaskede sitroner
2 ss strøsukker (til å strø over kjeksene før steking)
1 pisket egg


1. Bland mel, farin og smør til en smulemasse (jeg brukte mixmaster)
Tilsett eggeplommene og kjør i noen sekunder til slik at det blir som en "ball".
Del deigen i 4 deler og rulle det til lengder. La det hvile i gladpack i kjøleskapet i minst 30 min.
2. Bland sitronskall og strøsukker. Sett ovnen på 175 gr. Skjær deiglengdene i tynne skiver og flate ut kjeksene på stekeplaten /bakepapir.
3. Pensle kjeksene med egg og strø over sitronsukkeret. Stekes i ovnen ca 10 minutter.


rabarbrais01

Tips til deg som kanskje har kaker igjen etter julebaksten

Bruk de! På lørdag serverte vi denne isen med krydderkake til. Det ble kjempegodt.
Jeg skar opp krydderkaken i tynne skiver og la de inn i en varm ovn ca 75-100 grader C til de ble tørre, og så lot jeg de lufttørke en times tid før servering. Det ble veldig bra.
Sitronkjeksene tok jeg meg ikke til å lage denne gangen nettopp fordi det var en stor krydderkake bit igjen i fryseren.
Jeg er sikker på at andre tørre julekaker fungerer like bra. Vær kreativ og ikke minst - bruk opp det du har bakt ;)



Kommentarer

Om meg

Om meg
Mat og Natur er en blogg om mine tre store hobbyer;
matlaging (ofte sammen med min mann),
fotografering og ut på tur.
Til daglig jobber jeg på kontor
og bloggen er mitt kreative pusterom.
Velkommen skal du være!

Fra instagram