My little dumpling

Har du spist dumplings?

Dumplings,"my little dumpling" som mannen min sier haha, er jo bare så utrolig godt å spise!
Hvis du ikke har smakt det så vil jeg absolutt anbefale deg det. Jeg har blitt veldig glad i asiatisk mat. Den føles fresh og sunnere ut enn mye annet og  har sterke smaker som høyner rettene og som gir et annerledes kick.
Har du ikke bambuskoker kan du kjøpe på den på for eks på Clas Ohlsson.

Her er det laget mat til 2 personer, og det ble en del mat til overs. Vi har frosset ned de dumplingene som ble til overs og skal ha de til en suppe senere, det blir selvsagt en asiatisk inspirert suppe av noe slag. Jeg kan komme tilbake til det senere.

Shitake sopp

Soppen er tørket og må mykes opp til spiselig konsistens

Slik gjør du:

Ha ca 3 dl vann i en kjele
Tilsett ca 1 ts sukker (Muscovado gir best smak)
1 dl soya saus
Dette varmes opp til kokepunktet.
Ha i 6 Shitake sopper. Disse skal ligge å trekke i det varme vannet i ca 10 minutter.

Ha en liten bunt med tørket tang også i vannet, skal trekke i ca 5 minutter (tangen er til salaten)

Salat

Hakk opp grønnsakene:
Seaweed/ tang
Blader fra frisk koriander (ta vare på stilkene)
Vårløk
Gulrot
Rødløk
Chili
Hermetisert ingefær
Shitakesopp deler du i 2-3 biter
Salaten sprinkles med lime etterpå.

Tips! Fersk koriander blir alltid best når du har litt limesaft over. Hvis ikke smaker det kortslutning!


Vårløk

Vårløken deles i to som på bildet under her fra stekepannen og skal dampes sammen med dumplingene for å gi ekstra smak.

Dumplingdeig

Ca 200 g rå tigerreker kjøres i kjøkkenmaskin sammen med ca 400 g medisterdeig
Bland i 2 eggehviter
1/2 ts peppermix
1 ts salt
Rasp fra skallet til en lime
Press en hel lime for saft og fordel halvparten av saften til deigen. Resten skal du ha på salaten som beskrevet over)
Koriander: Du hadde bladene i salaten (over) og nå kan du ta de grove korianderstilkene, hakke de opp og ha de i kjøkkenmaskinen.

Ha i litt finhakket chili, vårløk, hvitløk og reven fersk ingefær. Hvis du har asiatisk fiskesaus, vil noen dråper høyne smaken.

Dette skal blandes godt, ca 2-3 min, men pass på så det ikke blir en farsedeig.

Slik lager du dumplings

Ha ca 1 ts toppet røre i hvert dumpling ark. Brettes forsikig sammen som et lite knytte. Bruk litt vann på kanten for å lime arket sammen. Klem hardt rundt kanten.
Stek dumplingene i stekepanne så de får litt brunfarge på bunnen.
Ha også i vårløk i pannen slik at de får en liten stekeskorpe (disse skal være med i dampkokeren når du damper dumplingene).

Kok opp 1 liter vann i en vannkoker.
Sett bambuskokeren med dumplingene i en sauteringspanne eller stor kjele med full varme på. Hell på det kokende vannet.
Dumplingene dampes i ca 8-10 minutter.

Pass på at det ikke koker tørt.

Bon appetitt! 


Slik ser salaten ut underveis, med chili, oppskjært tang og gulrot




matognaturfoto dumplings 12

Bilde til venstre: Chili, hvitløk og reven fersk ingefær til deige. Bilde til høyre: Oppbløtt Shitake før kutting

matognaturfoto dumplings 11matognaturfoto dumplings 10

Dumplings in the making 



matognaturfoto dumplings 08matognaturfoto dumplings 06matognaturfoto dumplings 06

Et ferdig brett dumplings klar til å bli stekt litt i bunnen før damping



matognaturfoto dumplings 09

Litt lett steking av bunnen på dumpling og vårløken i pannen



matognaturfoto dumplings 05matognaturfoto dumplings 04

Dampkokeren


matognaturfoto dumplings 04matognaturfoto dumplings 03


Ferdig resultat. Klar for spising!!!


matognaturfoto dumplings 02


Vilt godt!

matognaturfoto dumplings 01

Kommentarer

Ann-Karin sa…
Ser utrolig godt ut!! ☺ Kan man bruke vanlig fisk? Og hvilken passer best? Eller hva med hvis man ønsker en vegetar-versjon?? ��
Matognatur sa…
Kokken svarer deg og sier at: Jeg har kun prøvd svin/reker og kylling/reker.
Du kan bruke alle typer virveldyr, leddyr og mollusker.
Vil ikke anbefale pigghuder, polyppdyr eller svamper. Det er mulig disse eller andre arter kan brukes, men det er kun for japanere.
Det går ikke an å lage vegetardumplings uten egg (skalldyr). Hvis ikke fyllet koagulerer, vil det flyte ut når du biter i dumplingen og da kan folk le av deg.

Jeg vil også tipse om disse to linkene her:
https://www.koket.se/fredrik_och_matthias___stockholm/varmratter/_/tre_kinesiska_dumplings_med_tre_tillbehor/

og med fisk, her er det med sild men det bytter du fort ut med den fisken du vil ha: http://www.godfisk.no/Oppskrifter/Norge/Sild-dumpling

Om meg

Om meg
Mat og Natur er en blogg om mine tre store hobbyer;
matlaging (ofte sammen med min mann),
fotografering og ut på tur.
Til daglig jobber jeg på kontor
og bloggen er mitt kreative pusterom.
Velkommen skal du være!

Fra instagram